Denne jenta er helt sjef!

Marte Skrunes Ellingsen (24) er nominert til lederprisen «Helt sjef», der blant annet Thina Saltvedt og Frode Kyvåg er blant jurymedlemmene.

Marte Skrunes Ellingsen2 lite

Marte står på startstreken for en flott karriere innen ledelse. «Ikke undervurder deg selv! Du vet aldri hva du kan hvis du ikke prøver. Jeg er nesten et utelukkede «ja-menneske», og med det åpnes det muligheter en ikke visste om at fantes en gang», sier hun. 

Marte jobber som testleder i Sopra Steria – og nå er hun nominert til den gjeve prisen «Helt sjef», der hun kan vinne 20 000 kroner til sin drømmereise og oppfølging av en egen ledercoach i ett år.

Stem på Marte her! (NB: Avstemningen stenges 01.06.2015)

Ikke bare har Marte en lederstilling i en alder av 24 år, men hun har også en populær treningsblogg i bloggnettverket United Bloggers – OG hun driver med løpeledsaging for blinde. Vi har tatt en prat med Marte for å høre mer om hvem hun er – og hvorfor vi bør stemme på henne:

Gratulerer med nominasjonen! Er det stas?
– Å bli plukket ut som et forbilde og karrierebevisst jente i en sånn type konkurranse kan ikke være annet enn stas! Jeg syns det er ekstra kult at de velger den kanskje litt mindre forventede rollen som Testleder blant semifinalistene. Dette viser at man finner ledere på mange plan – og ikke nødvendigvis bare de som sitter i toppen og har mye personal- og firmasansvar.

Kort om din bakgrunn – og stillingen du er i nå?
– Jeg har en bacehlor i IT og Informasjonssystemer, gått på Microsoft Univeristy, jobbet ett år som AX-konsulent og høsten 2013 fikk jeg stillingen som Testleder hos Sopra Steria. Etter lesing og sertifisering kom jeg i prosjekt hos Forsvaret – i et av de største transformasjonsprosjektene de har hatt. Jeg skulle overta for en testleder som ikke var der lenger, og fikk raskt mye ansvar. Det ble mye armer og bein i starten, men nå på mitt fjerde prosjekt hos samme kunde og 1,5 år senere merker jeg at jeg er flinkere til å holde roen og ta kontroll i ulike situasjoner.

Arbeidsdagen består typisk av planlegging og oppfølging av testforløpet, en del møter, dokumentskriving og denne gang har jeg i tillegg påtatt meg rollen som defect-manager som gjør at jeg også har tett oppfølging på feilretting. For å si det sånn; det er ikke ofte man finner meg «arbeidsledig på jobb».

treningsturnstavanger

Marte driver bloggen Sprekfisene sammen med en venninne. «Bloggen handler i hovedsak om hvor vanskelig det kan være å komme seg på trening – men hvor sinnsykt GØY det er å nå målene som er satt.», sier hun.

Hvordan ble du en leder?
– Jeg har nok helt fra jeg var ung tatt en lederrolle i ulike sammenhenger. Jeg er eldst av en søskenflokk på fire, og fikk tidlig ansvar for å passe på lillebrødrene mine. Jeg har vært med i alle mulige arrangementkomiteer på skolen, holdt taler i hytt og pine og deltok på omtrent alt som gikk an å delta på gjennom grunnskolen; vi snakker blant annet hovedrolle på skolerevyer, opptreden på skolens Grand Prix flere år på rad, opptreden på juleavslutninger og 17. mai tale. Jeg har heldigvis blitt litt mer selektiv etter den tid, men påtar meg enda diverse ansvar for ting som skal arrangeres.

Jeg trives godt med ansvar og liker å ha et overblikk over hva som skjer rundt meg. Jeg er heller ikke redd for å skille meg ut eller stå frem. Samtidig har jeg lært meg å sette noen begrensninger, da mine dager heller ikke har mer enn 24 timer. Min største svakhet er at jeg kan være ganske surrete og glemsk innimellom, så jeg har blitt en ivrig kalenderbruker og noterer alt jeg skal der. Nå gleder jeg meg bare til det kommer en app for ansiktsgjenkjenning – jeg er nemlig håpløs på å kjenne igjen ansikter!

Du er også aktiv treningsblogger og ledsager. Hvor tar du engasjementet ditt fra?
– Haha, ja! Jeg har alltid vært en rastløs person, som liker å ha mye å gjøre. Å skrive en treningsblogg er kanskje noe jeg aldri hadde trodd jeg skulle gjøre for noen år siden – men hey, det er jo gøy! Jeg skriver sammen med ei venninne, og den handler i hovedsak om hvor vanskelig det kan være å komme seg på trening – men hvor sinnsykt GØY det er å nå målene som er satt.

Vi har løpt blant annet halvmaraton, helmaraton, Wings for Life og Sentrumsløpet etter at bloggen ble opprettet, og jeg har så mange positive minner fra alt sammen. Det siste året har jeg også kastet meg på som ledsager for blinde én gang i uka. De aller fleste hadde samme mål som meg; delta i ulike løp.

Jeg syns det er fantastisk at mange blinde og svaksynte stiller på slikt, og det er klart de også trenger trening i forkant. Dette er like mye trening for meg som for den jeg ledsager, de er FLINKE! Jeg har veldig positiv erfaring fra dette, og noe av det mest givende var når jeg og ei svaksynt løp sammen på KK-mila i høst og kom i mål på litt over en time. Dog må jeg nok se mine begrensninger innimellom, å si ja til å ledsage på langrennsski når man er vokst på Vestlandet uten snø og bare har et par turer i løypa annenhvert år var kanskje litt ambisiøst. Men vi kom oss helskinna gjennom 12 km i marka – men det vet jeg ikke om jeg tør igjen 😉

guide

Marte i guide-uniformen, klar for å løpe løp som guide for blinde og svaksynte.

Føler du at det du gjør på fritiden også reflekterer deg i jobben?
– Ja, det gjør jeg nok. Jeg liker å skape god stemning rundt meg, og vet at hele prosjektet er nødt til å samarbeide og ha et godt arbeidsmiljø for å presetere bra. Som testleder har man kontakt med samtlige av prosjektdeltakerne, og jeg ser på det som en naturlig oppgave å motivere utviklere og andre på jobben. Jeg har jo tross alt en stilling som har ansvar for at man holder tidsfrister ovenfor kunden, og det hender innimellom at jeg må mase og være litt streng til utviklerne. Da er det viktig å ha en balanse mellom å være morsom og gøyal og det å være streng og gi en ordentlig beskjed.

Noen tips til andre unge som vil bli leder?
– Ikke undervurder deg selv! Du vet aldri hva du kan hvis du ikke prøver. Jeg er nesten et utelukkede «ja-menneske», og med det åpnes det muligheter en ikke visste om at fantes en gang. På Inspirasjonsdagen i år ble det sagt at Det er lettere å hoppe av et tog i fart, enn å hoppe på et tog som har kjørt. Tenk litt på det. Man kan stort sett alltid ombestemme seg, eller hoppe av toget, om man finner ut at man har tatt på seg noe en ikke mestrer eller føler seg komfortabel med. Å få tilbake en mulighet man har sagt nei til, eller hoppe på et tog som har kjørt, er ganske umulig.

Hvis du vinner – hvor vil du reise?
– Jeg elsker å reise! I sommer skal jeg backpacke i Asia, jeg har vært på utveksling i Australia og feriert i de fleste store Europeiske byer. På to-travel listen står USA og Mexico veldig høyt, så jeg satser vel på en tur til førstenevnte om jeg skulle være så heldig å vinne.

Noe annet du vil legge til?
– Jeg håper at flere i Sopra Steria ser hvor flinke de er, og hvor mye de har oppnådd. Det finnes det SÅ mange muligheter innad i denne fantastiske bedriften – ta dem! Jeg vil utfordre hver og en som har giddet å lese så langt til å si ja til noe de ellers ville sagt nei til ved neste anledning. Jeg tror ikke du vil angre – og det er alltid lov å ombestemme seg.

Så er det ekstremt hyggelig om du vil stemme på meg her! 🙂

Marte Skrunes Ellingsen5 lite

 

Legg igjen en kommentar