Hvordan komme i gang med blogging (del II)

Nytt år, nye muligheter. Kanskje du skal skrive litt i 2011? I fjor skrev Johannes en artikkel med råd om blogging. Her er flere skrivetips:

«Obvious to you. Amazing to others.»

Du har garantert noe nyttig å dele. De fleste av oss er spesialiserte i ulike fagområder og ferdigheter. Ting som virker trivielle eller åpenbare for deg kan være kjempenyttig for andre. Så tenk deg om: sitter du på noe som virker «for åpenbart» til å dele med andre?

Ide-skuffen

Det er vanskelig å både finne en ide og skrive ferdig en god blogpost på en og samme kveld. Det er derfor lurt å samle og bearbeide ideer over tid.

Kjøp en notatblokk. Ta den med deg overalt. Hver gang du får en ide eller innsikt som muligens flere har nytte av, så skriver du den ned, kanskje med et par setninger. Snart har du en haug ideer og tanker som du kan skrive om.

Slik gjør jeg det: på laptopen min ligger en mappe som jeg kaller «ide-skuffen». Til enhver tid ligger det 10-20 filer der med ulike ideer. Jeg skriver litt i dem når jeg kommer på nye poenger. Når en tekstene har nok kjøtt på beina så lager jeg bare en renskrevet blogpost av den.

Lang eller kort tekst?

En blogpost er ikke en skolestil. Det er ingen formelle krav om lengde eller struktur, så ikke stress over det: bare få ut stoffet ditt på en form som noenlunde lesbar. Finn en stil som er komfortabel for deg.

Her er to vidt forskjellige eksempler: Seth Godin og Steve Yegge. De har svært ulik form: Godin skriver noe hver eneste dag, ofte bare en paragraf eller to. Yegge derimot publiserer sjelden nye artikler, til gjengjeld skriver han da laaange tekster.

Norske eksempler: Nisjeblogg innen digitalt innhold og en innen salg av eiendom.

Still krav til deg selv

Det er lettere å få ting gjort når man har milepæler. Hvis man bare «venter på inspirasjonen» så koker det fort vekk i kålen. Jeg synes det er enklere å produsere ting når jeg har faste frister; jeg forsøker å ferdigstille en tekst hver kalender-måned (til enten sterkblanding.no eller min personlige blogg).

Skriveteknikk

De fleste av oss kan bli flinkere i grunnleggende skriveteknikk. Noen enkle grep gjør ikke bare blogging, men alt du skriver mer lesbart. Eksempler:

  • Det er lettere å lese tekst brutt opp i paragrafer – unngå «wall of text».
  • Skriv aktivt og stramt. «Jeg grep pennen» er mer lesbart enn «pennen ble etterhvert hurtig grepet av meg».
  • Bruk enkelt, effektivt språk. «Utføre» er mer lesbart enn «operasjonalisere».

En bok jeg liker godt er «The Elements of Style» av Strunk & White. Den er snart hundre år gammel men inneholder eviggrønne råd om skriveteknikk. Og den er selvfølgelig lettlest!

Tenk om noen er uenige med meg?

Hvis du er så heldig å få kommentarer der folk er uenige med deg så er det et tegn på at du gjør noe riktig: da skriver du iallfall engasjerende! Forsøk å få folk til å tenke «Ja!» eller «Nei!»… ikke et svakt «Tja». 🙂

Nå, hva venter du på? Skriv!

 

En kommentar om “Hvordan komme i gang med blogging (del II)”

  1. Mange gode tips her, Thomas. Spesielt likte jeg rådet om å skrive så folk tar stilling. Det er jo en god gammel regle som sier noe slikt som at «…kan jeg ikke elskes, så vil jeg heller hates. Alt er bedre enn likegyldighet». Tenker leseren «tja» etter å ha lest teksten din har du enten ikke hatt et klart formål med teksten, du har vært for politisk korrekt eller du har vært altfor redd for å tråkke noen på tærne eller alle tre på en gang. Oppsummert må rådet bli: Ta på deg flosshatten og tørr å mene noe. Skill deg litt ut.

Legg inn en kommentar