Jeg tror at du er den som kan ta initiativ til ”Loggvakt” i prosjektet ditt!

Jeg bare må få komme med noen refleksjoner jeg gjorde meg her om dagen – basert på «opplevelser fra virkeligheten” i PERFORM-prosjektet hos Statens Pensjonskasse!

I den intensive godkjenningsperioden vi har vært gjennom, ble rollen ”Loggvakt” opprettet. Rollen har holdt løpende oppsyn med serverlogger, gjort logganalyse og ytt bistand til Delprosjekt Test for preanalyse av feil som rapporteres. Bemanning av rollen har gått på rundgang i prosjektet.

Intet kunne ha gledet meg mer! Jeg selv var så heldig å få sitte loggvakt ”hjemme hos” Delprosjekt Test – og det to dager på rad attpåtil! Og det var da refleksjonene kom… Vi tar’n like godt på engelsk 😉

During test intensive periods – engage your project members on «log surveillance duty»!

The person on duty has the chance of becoming a real detective! He or she should tail essential server logs continuously, analyse them and initiate proper action when e.g. specific stacktraces, log statements, log sequences or log-patterns appear. The log surveillance duty role should also take part in early analysis of important bug reports so that they can be handed over to relevant teams as fast as possible.

Using the log surveillance duty as one of several “bug hunt approaches”, the project may experience that bugs are caught earlier. In addition, without the log surveillance duty role, some of these bugs would not have been reported at all. You’ll see the effect of this during free testing in particular.

Imagine this “happy day situation” in your project:

“ALERT – we have a situation! Log statement GOOD_STUFF in the jBoss log”!

“Ta-ta-raaaa! Who did a search for GOOD_STUFF just a couple of minutes ago and got an error message? Ah-so you were the one! Grrrreat! Oh.. so – you’re – used to ignoring this error message- are you – ok…Please tell us when such messages appear, will you? It’s of great value! But now … What was your scenario again? And the five steps preceeding your scenario? Can you rerun it, please…..? Thanks! …..Bingoooo!! The GOOD_STUFF_BUG has been reproduced, it has been trapped! Juppie!! My hero tester! Could you report that bug for me, please?”

When assigning resources to the log surveillance duty role, people with different interests, orientations and skills should be motivated to take part! Experience the incredible opportunities just waiting to be used – to increase the over time quality of the system being built!

 • One day – call a JEE architect, a senior developer for duty –
 • The day after that – a user scenario oriented person –
 • The next day a developer with DB-expertise –
 • A junior developer –
 • A technically oriented senior tester –
 • And then a «usability minded» one –

Keep on rolling – keep on changing – keep on building system quality mind set – keep on spreading system understanding – keep on….

Don’t wait! Just do it! Market the log surveillance duty role and motivate your project members to take part! Prepare yourself to be called!

… I’ll bet you’ll take on new habits after you organized your first round – or the first time you participated – I’m sure!

So, get on with it! Good luck! 

P.S:

Hvis du har lest min blogg fra 04/10/2010 og du allerede er på god vei til å bli en Buglock Holmes i prosjektet ditt, ser du nok at på loggvakta får du brukt alt det du har blitt vant til å gjøre som Buglock!

D.S.

2 kommentarer om “Jeg tror at du er den som kan ta initiativ til ”Loggvakt” i prosjektet ditt!”

 1. Bra greier, Gudny.

  På mitt siste prosjekt hadde vi at loggen blir overvåket og feil blir sent ut til utviklerne og arkitektene per email. Det var også gøy første gang vi kunne ta kontakt med en bruker og snakke med ham om feilen han hadde opplevd før han hadde tatt kontakt med oss!

  To kommentarer om blogposten: Det kan være lurt å holde seg til ett språk, slik at du enten utnytter det at du skriver på morsmålet ditt, eller at du kan eksponere det du skriver for flere lesere. Den ensidige telefonsamtalen var også litt vrien å følge, siden setningene var så oppstykket. Men den var realistisk, da!

  Svar
 2. Takk for dine kommentar, Johannes!

  Det du forteller om feilen som enda ikke var oppdaget hos bruker, opplevde vi på loggvakta i SPK også – og det er bare VANVITTIG gøy, da!!

  Og dette med språket/formen 😉
  Det var to «annerledes trekk» dette – og vi er nok flere som har vært innom akkurat de tankene du gjør deg.

  Denne gangen ble min konklusjon: Dette tester vi ut – så ser vi hvordan det virker 🙂
  Dine tilbakemeldinger er nyttige og jeg tar de med videre!

  Svar

Legg igjen en kommentar