Cloud Computing – er det bare ”buzz word”?

Det er blitt spådd stor vekst i Cloud Computing markedet de nærmeste årene. Det er mange aktører på dette markedet. Eksempelvis Amazon, Microsoft, Google etc. Hver og en har sin egen visjon for hvordan skybaserte tjenester skal tilbys. I tillegg har selskap som VMware kommet med sin egen definisjon av cloud.

Hva er Cloud Computing?

Cloud er ikke det nye begrepet for Internett. Selv om Internett er et nødvendig fundament for cloud. Cloud er mer enn Internett. Cloud er der hvor man kan benytte seg av teknologi når man trenger det og for den tiden en ønsker. Cloud kan være både software og infrastruktur.

Tenk deg følgende eksempel: Et firma kjøper opp en tomt og bygger en stor blokk med mange leiligheter på denne tomten. Deretter leier de ut leilighetene. Du får lov å flytte inn og ut når du vil. Og du betaler bare for den tiden du bor i leiligheten. Enkelt sagt fungerer cloud omtrent på samme måte. En cloud leverandør leier ut servere, lagring og andre tjenester du finner på et datasenter.  Du betaler etter bruk. I tillegg får du lov å skalere opp umiddelbart ved behov og kanskje enda viktigere er muligheten for å skalere ned når du ikke trenger så mye ressurser lenger.

Cloud Computing er ikke noe nytt fra teknologisk synspunkt. Men fra et forretningsmessig ståsted introduserer det en helt ny måte å tenke på. Den viktigste grunnen for å velge cloud istedenfor å bygge ut sin egen IT infrastruktur er ikke teknologi, men økonomien i dette.  ”Betal for hva du bruker” modellen i Cloud Computing er i mange tilfeller billigere enn ”Betal for alt på forhånd” modellen.  

Her er noen kriterier som kjennetegner en typisk cloud tjeneste:

  • Tjenesten er tilgjengelig via en webleser eller web tjeneste API
  • Man betaler etter bruk
  • Skalerbar
  • Mulighet for selvbetjening

Hva med sikkerhet?

Et av områdene som kritikerne av cloud ofte nevner er sikkerhet. Det å plassere data inn i cloud uten å ha kontroll på servere/disker som det blir lagret data kan for mange virke skummelt. Realiteten er at cloud kan lages like sikkert og til og med sikrere enn ens eget tradisjonelle datasenter.

Før man benytter seg av cloud, er det viktig at:

  • Man sjekker gjeldende lover, regler og standarder
  • Man setter seg inn hvilke sikkerhetssystemer forskjellige cloud leverandører kan tilby.

Til slutt…

En spredning av cloud krever at lover og regler fornyes og tilpasses mulighetene Cloud Computing åpner for. Jeg tror virksomheter litt etter litt flytter tjenester til cloud. IT miljøer vil bli hybride. Det vil si at virksomheter bygger seg en ”intern” cloud som man eier selv, mens man flytter enkelte tjenester til en ”ekstern” cloud. Og dette er bare begynnelsen…

2 kommentarer om “Cloud Computing – er det bare ”buzz word”?”

Legg igjen en kommentar