Gi bedre feedback

Forskjellen på god feedback og dårlig feedback er enorm. Jeg og min kollega Ram holdt i dag et kurs i presentasjonsteknikk. For at alle skulle få mulighet å trene, delte vi kurset i grupper. For at alle skulle få god feedback, ga vi noen tips om hvordan man kan gi bedre feedback. Her er fire gode tips:

 • Påpek noe positivt: Etter kurset fikk vi en mail fra en av deltagerne som sa «takk for kurset, det var veldig bra». Det gjorde meg bevisst på hvor sjeldent vi gir og mottar skryt uten at det er et «men…» hengende rundt hjørnet og hvor motiverende det er når man faktisk får det.
 • Vær konkret: Dersom du sier «foredraget var litt uklart», gjør du mottakeren av kritikken en bjørnetjeneste. Uten at du påpeker noe konkret er det vanskelig for mottakeren å gjøre noe med det. Dersom du i stedet kan si: «Eksemplene gikk litt fort», så er det lettere å gjøre noe med det.
 • Foreslå en forbedring: I stedet for å peke på hva som var dårlig, kan du finne rom for å gjøre det bedre?
 • Motiver forbedringen: I stedet for å bare gi et forslag til forbedring, kan du forklare hvordan endringen vil forbedre foredraget. Det tydeliggjør at du ønsker å hjelpe, samtidig som du anerkjenner at det er den som mottar forbedringen som tar den endelig avgjørelsen.

Som et eksempel på prinsippet, sa jeg under kurset til min med-instruktør: «Du Ram, ‘å bli en bedre presentatør’ høres litt klønete ut. Dersom du i stedet sier ‘å bli flinkere til å presentere’, så tror jeg setningen vil flyte bedre.»

Er du bevisst på å gi gode tilbakemeldinger? Hvilken tilbakemelding kan du gi meg når det gjelder denne artikkelen?

En kommentar om “Gi bedre feedback”

 1. Dette er gode tips for gode tilbakemeldinger! Og jeg vil legge til: Hvis du ikke klarer å oppfylle disse tipsene, så gi tilbakemelding allikevel.

  Her er noe gammel kinesisk eller japansk visdom som jeg hørte for noen tiår siden:

  «La all din tale gå gjennom tre filtre: 1. Er det sant? 2. Er det godt? 3. Er det nødvendig? Hvis noe ikke kommer gjennom disse filterne, så vær taus.»

  Jeg syntes dette var bare SÅ bra! Den gangen. I dag synes jeg dette er totalt rubbish. Snakk med hverandre, og gi tilbakemeldinger. Ingen blir rikere av taushet, og ingen blir klokere.

  Svar

Legg igjen en kommentar