Hvordan komme i gang med blogging

Det kan være vanskelig å komme i gang å blogge, men noen enkle tips kan gjøre det litt mer overkommelig.

Hvem?

Det viktigste når du skriver en blogpost er å være bevist på hvem dine lesere er. For denne artikkelen gjorde jeg meg følgende tanker:

 • Hva er leserens forhold til tema? Jeg regner med at du som leser blogger litt eller tenker på å starte å blogge.
 • Hva tenker leseren om tema? Jeg regner med at du synes det er vanskelig å komme i gang med bloggingen.
 • Hva får de ut av å lese blogposten? Etter å ha lest posten vil jeg at du skal føle deg mer i stand til å skrive dine egne blogposter.

Hva?

Når du vet hvem du henvender deg til, er det viktigste å jobbe med innholdet og strukturen.

 • Struktur: For hvert avsnitt vil du miste 5% av leserne (for å trekke et tall ut av lufta). Skriv det viktigste først
 • Språk: Bruk aktivt språk som henvender seg direkte til leseren. Et eksempel på aktivt språk er: «Bruk aktivt språk som henvender seg direkte til leseren»
 • Eksempler: Det er vanskelig å formidle abstrakte ideer. Eksempler er enklere.

Hvordan?

Når jeg starter med en blogpost, starter jeg nesten alltid med å kladde på papir. Jeg skriver strukturen ned, river i stykker papiret og skriver den ned på nytt. For meg fungerer det veldig godt å skrive på papir for å bearbeide tankene. Når jeg tar fram datamaskinen, blir jeg distrahert av verktøyene.

Mine mest populære artikler er de som der jeg har fått mye innspill av andre før jeg har publisert artiklene. Send utkast til artikkelen til folk du stoler på og be om konstruktiv tilbakemelding. Konstruktiv tilbakemelding er konkret og spesifikk: For eksempel: «Dersom blogposten hadde brukt punktlister også i siste avsnitt hadde den virket mer helhetlig uttenkt». Personlig liker jeg best å dele utkastene mine med andre via Google Docs, framfor å maile vedlegg frem og tilbake.

Spre ordet via de kanalene du kommuniserer med: Pass på at bloggen har en RSS-feed. Bruk twitter, yammer, facebook, linkedin etc for å spre ordet. Ikke glem den gamle traveren email, heller (men for guds skyld, ikke spam folk!)

Hvorfor?

Som mennesker ligger trangen til å kommunisere i vårt DNA. Når jeg er entusiastisk om noe, føles det riktig å dele det. Å nå andre bekrefter vår egen eksistens.

Blogito, ergo sum!

5 kommentarer om “Hvordan komme i gang med blogging”

 1. En fin post! Har en liten kommentar til det du sier om HVEM. Når jeg blogger tenker jeg at jeg skriver for meg selv.., eller det vil si jeg skriver for en som er som meg selv slik jeg var før jeg fant ut det jeg blogger om. Jeg skriver den artikkelen jeg skulle ønske jeg hadde lest noen uker/måneder tidligere, sånn at jeg hadde sluppet å gjøre egen research.

  Tanken er at det sikkert er mange som er der jeg var. Dessuten er det stimulerende å fortelle om hva man har oppdaget, og gjennom å skrive om det får man bearbeidet tankene bedre, sånn at man sementerer det man har lært.

  Svar

Legg igjen en kommentar